Morje bodo očistili zavrženih mrež in kovin

Objavil admin@zzpd dne

Mediji so polni člankov o plastiki, ki onesnažuje svetovna morja. Skoraj nikjer pa ni zaslediti podatka, da so morska dna prekrita še z enim ogrožajočim odpadkom – izgubljenim in zavrženim ribolovnim orodjem. Ta med drugim ogroža morsko raznolikost, zato se je slovenska ekipa odločila, da naredi temu konec s pomočjo projekta DIZRO.

V okviru Javnega poziva LAS Istre v letu 2017 za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja LAS Istre 2014-2020 je Zavod za pomorske dejavnosti Koper s partnerjem Zanestra d. o. o. prijavil operacijo »Dvig izgubljenega oziroma zapuščenega ribolovnega orodja v Slovenskem morju«. Vrednost celotne operacije, ki se bo izvajala dve leti, znaša 246.372,23 evrov. Operacijo sofinancira Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo v 85-odstotnem deležu.

V okviru operacije bodo strokovnjaki identificirali najmanj petdeset najbolj onesnaženih lokacij morskega okolja v Istri. S pomočjo potapljačev ga nameravajo v 25 mesecih očistiti, da bi spet zaživela biotska raznovrstnost. Predvidevajo, da bodo dvignili najmanj pet tisoč ribiških mrež in okoli 300 kilogramov kovin. S tem bodo močno prispevali k ohranitvi naravne dediščine.

Vzporedni cilj, ki ga zasledujejo, pa je vzpostavitev nove inovativne storitve odstranjevanja ribolovnega orodja za razvoj trajnostnega ribolova v Istri. Ta predvideva tudi recikliranje zavrženega orodja.

Zanimivost: Mogoče se sprašujete, od kod ime DIZRO, ki v našem primeru pomeni kratico za dvig izgubljenega oz. zavrženega ribolovnega orodja? Za Prave morske volkove ni nič nenavadno, saj so ga akterji poiskali v zgodovini sredozemskega ribištva. Tako se je namreč imenovalo plovilo, ki so ga med prvimi uporabljali Francozi za ribolov na kapesante (Jakobove pokrovače).

Kategorije: Uncategorized

sl_SISlovenian